marți, 10 ianuarie 2012

Nicolas Steno - geolog si anatomist

Nicolas Steno


Geolog şi anatomist danez
Fiu al unui bijutier din Copenhaga, Nicolas Steno a avut o scurta cariera, dar a variat în domeniul ştiinţei. Numele lui era Niels Stensen, dar el este, de obicei, menţionate de versiunea latină, Nicolas Steno. Numele său are, de asemenea, o varietate de alte grafii, cum ar fi Steno, Stenonis (latină), Stenson (în italiană) şi Stenson (în franceză).
Educaţia timpurie Nicolas Steno a fost în Copenhaga până în 1660, când a călători în Europa pentru a studia în străinătate a început. În timp ce un student de anatomie în Amsterdam, Ţările de Jos, a descoperit conducta parotide, de asemenea, cunoscut sub numele de Stensen conductă. El a facut o serie de alte descoperiri anatomice, inclusiv muşchii fibrils au fost, şi el a arătat că glanda pineală a fost la alte animale decât la om. Acest lucru a fost remarcabil, deoarece unele dintre glandei pineale ca poziţia a sufletului uman, o idee propusă prima dată de Rene Descartes (1596-1650) a propus, şi a fost limitat la o glanda la om. În 1665, Steno mutat la Florenţa, Italia, în cazul în care aptitudinile sale medicale a l-au numit medic, Marele Duce Ferdinand al II-lea din Toscana. După întoarcerea sa în Ţările de Jos a fost făcut Royal anatomist la Copenhaga, în 1672nd
În timp ce în Italia, Nicolas Steno a fost un cap de rechin gigant al pescarilor locali a fost prins trimis. În timpul disecţie şi de studiu, Steno a fost similitudinea de fosile rechin dinţi bătut până la Marea Mediterană comune cunoscut sub numele de "pietre de limbă." Studiul său despre aceste fosile l-au determinat să ia în considerare modul în care un obiect solid ar putea ajunge intr-o alta. În 1669, Steno publicat o lucrare scurtă, care introduce un studiu mai mare, care niciodată nu a încercat De solido intra solidum naturaliter contento dissertationis Prodromus (O discuţie preliminară pe un corp solid natural conţinute într-o solidă) a fost justificată.
Pentru a ilustra ideile lui Steno făcut unele dintre cele mai timpurii schite ale secţiunilor geologice, şi a formulat trei principii importante geologică. Iniţial a subliniat, Nicolas Steno a fost că este posibil să spunem care au fost solide în primul rând, fusta sau fosile, cu observaţia, care a impresionat pe de altă parte. În acest fel au arătat Steno, că rocile trebuie să fi format în jurul valorii de fosile, şi el a sugerat că pietrele au fost solidificate din marea fosta. În plus, susţine, Steno, că astfel de straturi de piatra s-ar fi format in straturi orizontale, şi că orice modificări orizontalitatea originală trebuie să fi avut loc după crearea lor. În cele din urmă, Steno ajuns la concluzia că cele mai vechi straturi de rocă straturilor trebuie să fi fost pe podea, şi noi straturi suprapuse pe ele. Acest stenografie a dezvoltat o istorie geologică a formării rock, unul dintre fondatorii de stratigrafie.
Având în vedere că "pietrele limba", o impresie de durată pe stanci plic, Steno a susţinut că au existat înainte de rock. Deoarece ei atât de strâns semăna cu dinţi de rechin, el a concluzionat că acestea au fost cel mai probabil dinţi vechi rechin. Steno a susţinut că fosile similare au avut, de asemenea, de origine organică, care a fost împotriva credinţei populare că astfel de "pietre" a căzut din cer, a crescut de la pământ, sau a fost origini mai mult mistice.
Transcrierea unor studii importante timpurii din cristale. Observaţiile sale de cuarţ a arătat că diferite în aparenţă, cristale de cuart au avut toate acelaşi unghi corespunzătoare între suprafeţele. El a generalizat această regulă la toate cristale, şi principiul de unghi constant în cristale este încă cunoscut sub numele de legea lui Steno.
Nicolas Steno a fost ridicat o luteran, dar în 1667, el sa convertit la catolicism. Credinţa lui l-au condus să părăsească studiul ştiinţei, şi în 1677 a fost numit episcop titular şi-a petrecut restul vieţii sale în serviciu catolicilor puţinele rămase în Germania de Nord şi Scandinavia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu